Ποιος θα την πληρώσει για τα δεινά της ΑΕΚ;


Η πολύπαθη ΑΕΚ. Των δεκάδων προέδρων, διοικητικών παραγόντων και των πολλών και ανεξέλεγκτων διαδρομών χρημάτων, που σήμερα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων. Η ομάδα ακολούθησε τον κατήφορο, όχι μόνο οικονομικά και αγωνιστικά, αλλά και σε ένα ακόμα επίπεδο. Αυτό του γοήτρου. Μέχρι πρότινος, είχε το δικαίωμα ο κάθε ΑΕΚτζής να αισθάνεται μέλος μιας μεγάλης ομάδας. Μιας ποδοσφαιρικής οικογένειας, που του πρόσφερε μεγάλες χαρές, αλλά και λύπες, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες. Αυτό, όμως, που δεν περίμενε κανείς, ήταν η πιο μεγάλη λύπη και πλήγμα στο γόητρο και τον εγωισμό των φίλων της. Τον υποβιβασμό και τη διαπόμπευση. 

Ακούστηκαν πολλά και θα ακουστούν ακόμα περισσότερα για την επόμενη ημέρα της ομάδας, τα σχέδια επί χάρτου ή τις ονειροπολήσεις επίδοξων παραγόντων και φίλων, που θα σπεύσουν να την κρατήσουν πριν πέσει στο βάθος της χαράδρας και γκρεμοτσακιστεί. Η απόφαση για εκκαθάριση και υποβιβασμό στην τρίτη ερασιτεχνική κατηγορία, μπορεί - όπως νομίζουν κάποιοι - να απαλλάσσει την ομάδα, κάτι που νομικά τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει. Τι γίνεται, όμως, με τους προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και όλους όσους παρέλασαν τα τελευταία περίπου 20 χρόνια από ηγετικά πόστα της ΠΑΕ, με το δικαίωμα του υπογράφειν και αποφασίζειν;

Τι σημαίνει η διαδικασία εκκαθάρισης

Εκκαθάριση πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγεί ο φορολογικός σύμβουλος, Νίκος Μανωλίτσης, ότι σε περίπτωση που δεν έχουν αποδοθεί παρακρατούμενοι φόροι – φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ, φόροι εισιτηρίων κλπ. - το ΣΔΟΕ και η Εφορία έχουν δικαίωμα να ελέγξουν τα οικονομικά της ομάδας από το 1998 και μετά για κακουργηματικές πράξεις – για παράδειγμα ξέπλυμα χρήματος -, οι οποίες δεν παραγράφονται.

“Αν έχουν υπεξαιρέσει χρήματα με οποιονδήποτε τρόπο, από το 2000 και μετά, για περιπτώσεις ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών, δεν παραγράφονται, επίσης. Δικαίωμα ελέγχου σε αυτές τις περιπτώσεις έχει το ΣΔΟΕ και η εφορία, ενώ υποχρεούνται, σε περίπτωση που διαπιστώσουν την οποιαδήποτε παρανομία, να διατάξουν παραπομπή των εμπλεκομένων στους οικονομικούς εισαγγελείς”, σημειώνει ο κύριος Μανωλίτσης.

Ο σημερινός ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Ανδρέας Δημητρέλος, μίλησε στο news.gr. “Θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας από το 1993 και μετά”, αναφέρει χαρακτηριστικά. “Κάτι τέτοιο, όμως, θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η ομάδα θα φανεί ασυνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων για την υπαγωγή στο άρθρο 44”.

Όπως αναφέρει ο κύριος Δημητρέλος, “η εφορία είναι υποχρεωμένη να προβεί σε αυτές τις κινήσεις. Υπάρχουν δύο ακόμα δόσεις, που πρέπει να εξοφληθούν από τον Οκτώβριο και μετά, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα από τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Ο καθένας θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα ενώπιον της δικαιοσύνης, ανάλογα με το τι ποσό βαρύνει την περίοδο, στην οποία ήταν πρόεδρος ή βρισκόταν σε άλλο διοικητικό πόστο”.


O Ανδρέας Δημητρέλος

 Δημητρέλος: Οι οφειλές μετακυλίονται στα φυσικά πρόσωπα

“Για να γίνει ρύθμιση και να είναι βιώσιμη η ΠΑΕ ΑΕΚ, θα έπρεπε το οφειλόμενο ποσό να μοιραστεί σε 100 δόσεις, αλλά κάτι τέτοιο προσκρούει στις επιταγές της τρόικας. Δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο για την ΑΕΚ από τη στιγμή, που εκκαθαρίζεται”.

'Οπως χαρακτηριστικά λέει, ο ίδιος καλείται να απολογηθεί, όχι μόνο για το διάστημα της δικής του διοίκησης, αλλά και για προηγούμενες περιόδους. “Καλούμαι να υποστώ τις συνέπειες των δικών μου πεπραγμένων, αλλά κι εκείνες άλλων. Ο κάθε πρόεδρος, στο διάστημα της θητείας του, πληρώνει κάποιες παλιές υποχρεώσεις. Επειδή οι προϋπολογισμοί γίνονταν με τρόπο, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν τα ποσά, έμεναν σε εκκρεμότητα διάφορες οφειλές. Μείωσα το μπάτζετ από τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ στα 2,5, αλλά ήταν αδύνατον να μειώσω τα χρέη”.

Όπως διευκρινίζει, το γεγονός ότι η ομάδα θα αγωνίζεται στη Γ' Εθνική δεν της επιτρέπει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές τις υποχρεώσεις. “Η γενική συνέλευση αποφάσισε τον υποβιβασμό. Με τον υποβιβασμό δεν φεύγει το βάρος από πάνω μου. Διαγράφονται τα χρέη όσον αφορά στην ΑΕΚ και η ομάδα θα είναι καθαρή, όταν επιστρέψει στην Α' Εθνική, ως καινούργια ΠΑΕ, με καινούργιο ΑΦΜ. Οι οφειλές, όμως, καθώς και οι ευθύνες μετακυλίονται στα φυσικά πρόσωπα”, συμπληρώνει ο κύριος Δημητρέλος.

"Δεν γίνεται ο Ψωμιάδης να είναι η κύρια αιτία για την κατάσταση της ΑΕΚ και να μη δικάζεται"

Αναφερόμενος στην υπόθεση Ψωμιάδη, η οποία εκδικαζόταν το πρωί και διεκόπη για τις 30 Μαΐου, λέει : “Έχει πάρει τόσες αναβολές. Ελπίζω ότι δεν θα μπορέσει να πάρει και μία ακόμα για το Σεπτέμβριο. Μία από τις κυριότερες αιτίες για τη σημερινή κατάσταση της ΑΕΚ είναι ο Ψωμιάδης και δεν μπορεί να γίνει η δίκη χωρίς διακοπή, από το 2004”.

Ν. Στράτος: Θα βρεθούν στο δικαστήριο πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι με πρώτο και καλύτερο εμένα

Ένας ακόμα εκ των διοικούντων και επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, ο Νίκος Στράτος, παραδέχεται ότι το ενδεχόμενο να καθίσει στο εδώλιο είναι ορατό. “Η εφορία, ενόψει εκκαθαρίσεως και πτωχεύσεως, έχει το δικαίωμα να καλέσει στελέχη της ΠΑΕ από τη δεκαετία του '90 έως και σήμερα. Θα βρεθούν στο δικαστήριο πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, με πρώτο και καλύτερο εμένα”.


O Νίκος Στράτος

Όπως διευκρινίζει, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο. “Είναι νόμος του κράτους. Όλες οι οφειλές έως το 2003 έχουν μπει στο άρθρο 44. Αν οι διοικήσεις από το 2003 και μετά, και ιδίως εκείνες της τελευταίας πενταετίας, ήταν συνεπείς, δεν θα είχαμε πρόβλημα σήμερα”.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα λήξει αρκετά εύκολα. “Φοβάμαι μήπως τυχόν καταπέσει το άρθρο 44 και στραφούν εναντίον των φυσικών προσώπων. Πήγα στην εφορία για να μάθω πώς ακριβώς έχει το ζήτημα. Κανένας δεν έχει κληθεί μέχρι στιγμής από τους προ του 2004 διοικούντες. Σας θυμίζω ότι δεν πληρώθηκε η τελευταία δόση του 2012 για το άρθρο 44, ενώ εκκρεμούν οι δόσεις του 2013 και του 2014, από 1.250.000 ευρώ η κάθε δόση”, συμπληρώνει ο κύριος Στράτος.

Γρανίτσας: Είμαι υπέρ της απόδοσης ευθυνών εκεί που υπάρχουν

Με τη σειρά του, ο πρώην πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, απ' όπου αποχώρισε οριστικά το 2005, αλλά και πρόεδρος της ομάδας για ένα χρονικό διάστημα, Γιάννης Γρανίτσας, ανέφερε χαρακτηριστικά στο news.gr: “Δεν έχω να πω τίποτα, γιατί δεν ξέρω πού θα φτάσει αυτή η ιστορία. Υπήρξαμε απλά μια διορισμένη διοίκηση από το πρωτοδικείο. Παρόλ' αυτά, είμαι υπέρ της απόδοσης ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Αυτό, που έχω να σας πω, είναι ότι, αν είναι να μας πάρει η μπάλα, ας μας πάρει. Το θέμα είναι ότι, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η κατάσταση δυσχεραίνει διαρκώς για την ΑΕΚ. Σας θυμίζω, πάντως, ότι έχω αποστασιοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια από τα τεκτενόμενα στην ομάδα. Το μόνο, λοιπόν, που μπορώ να κάνω στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι να αναμένω, για να δω τι θα συμβεί”.



O Γιάννης Γρανίτσας

Σύμφωνα πάντως με δικαστικούς κύκλους, σε έναν εκ των διοικούντων έχει ήδη κοινοποιηθεί ειδοποίηση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για οφειλές 200.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι αρκετά πρώην στελέχη της ομάδας καλούνται σήμερα να πληρώσουν τερατώδη ποσά, που δεν οφείλουν. Κάνει λόγο για φωτογραφική τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα, και αναφέρει ότι ο χρόνος εκκαθάρισης μία Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας γίνεται μέσα σε τρεις μήνες, αντί για τριάντα που ήταν πριν. Αναφερόμενη στην υπόθεση Ψωμιάδη, δεν αποκλείει να υπάρξει συμβιβασμός της ΑΕΚ με το Μάκαρο, σε περίπτωση, που ο υπόδικος πρώην πρόεδρος καταθέσει μία προσφορά και επιστρέψει ένα ικανοποιητικό ποσό από τα χρήματα, που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε.

"Δεν αποκλείεται ο Ψωμιάδης να αθωωθεί"

Ο ίδιος άνθρωπος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι δύο εκ των στελεχών των τελευταίων διοικήσεων κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, καθώς ευθύνονται για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, γεγονός που αποτελεί κακουργηματική πράξη. “Μπορεί ο Ψωμιάδης να βγει έξω, αυτοί όμως όχι”, λέει χαρακτηριστικά. Μιλάει τέλος για μία προσπάθεια, η οποία γίνεται ώστε ο κύριος Ψωμιάδης να απαλλαγεί των κατηγοριών και να αποφυλακιστεί, καθώς - σε περίπτωση αναβολής της δίκης για Σεπτέμβριο - είναι πιθανό να παρέλθει ο χρόνος παραγραφής αρκετών αδικημάτων.

*Οι πρόεδροι της ΑΕΚ από τη δεκαετία του '90 μέχρι και σήμερα

1991-1992 Κώστας Γενεράκης, 1992-1993, Δημήτρης Μελισσανίδης 1993-1994, Γιάννης Καρράς 1994-1995, Δημήτρης Μελισσανίδης 1995-1997, Μιχάλης Τροχανάς 1997, Γιώργος Κυριόπουλος 1997, Αλέξης Κούγιας 1997-1998, Λάκης Νικολάου 1998-1999, Κώστας Γενεράκης 1999-2000, Στέφανος Μαματζής 2000-2001, Κορνήλιος Σιρχάουζ 2001, Φίλωνας Αντωνόπουλος 2001-2003, Χαρίλαος Ψωμιάδης 2003-2004, Γιάννης Γρανίτσας 2004-2008, Ντέμης Νικολαΐδης 2008-2009, Γιώργος Κιντής 2009-2010, Νίκος Θανόπουλος 2010-2012, Σταύρος Αδαμίδης 2012-2013, Ανδρέας Δημητρέλος.

πηγή: news.gr








0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.