Σε επαγρύπνηση η χώρα για την μαγνητική καταιγίδα.


Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές και οι επιστήμονες εν αναμονή της ισχυρής μαγνητικής καταιγίδας που αναμένεται να πλήξει τη Γη, χτυπώντας ιδιαίτερα στην Ελλάδα σήμερα 28 Μαΐου.
Οι μαγνητικές καταιγίδες είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων και δημιουργούνται όταν τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων (πρωτόνια και ηλεκτρόνια) εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ηλίου με ταχύτητες 400 έως 1.200 km/sec με κατεύθυνση προς τη Γη.
Η ηλιακή έκρηξη  που αναστάτωσε τους επιστήμονες στις 22 Μαϊου, προκάλεσε μία γεωμαγνητική καταιγίδα, δηλαδή την βροχή από φορτισμένα σωματίδια στο μαγνητικό πεδίο της γης. Αποτέλεσμα; Το γνωστό μας Βόρειο Σέλλας, αλλά και παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες, ή στο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού θέσεως, GPS.
Μιλώντας στον Τύπο, ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός τόνισε ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα στην Ελλάδα έχει σημάνει "πορτοκαλί συναγερμός". Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο επηρεάζει και την ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία.
"Όταν το 2005 ανάλογη μαγνητική καταιγίδα είχε πλήξει τον Καναδά και τις πολιτείες του Κεμπέκ είχε δημιουργηθεί συσκότιση για περισσότερες από πέντε ώρες" σημείωσε ο κ.Κατσαρός και πρόσθεσε: "Είναι λοιπόν πιθανόν να επηρεαστούν στη χώρα μας οι τηλεπικοινωνίες, να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσεις, να προκληθούν παρεμβολές στη ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας".
Έρευνες Ρώσων επιστημόνων για τις επιπτώσεις της μαγνητικής καταιγίδας στην ανθρώπινη υγεία αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυξάνονται κατά περίπου 15% οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
"Επηρεάζουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, αϋπνία, καχεξία, πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα" λέει ο κ. Κατσαρός.
Η τελευταία πρόβλεψη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αναφέρει ότι τα δορυφορικά συστήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.  Παράλληλα, αυτή την ώρα ο ηλιακός άνεμος πλησιάζει τα 800χλμ/δευτερόλεπτο.
Πρόσφατη έκθεση του τραπεζικού ομίλου Lloyd’s ανέφερε ότι "μία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα  μπορούσε να αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεκάδες εκατομμύρια άτομα στη βόρεια Αμερική, για αρκετούς μήνες".
Η μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων ετών σημειώθηκε στις 13 Μαρτίου του 1989, προκαλώντας μπλακ άουτ στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής και στο Κεμπέκ του Καναδά.

πηγή: news247.gr

0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.