Πρωτοφανή επεισόδια στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. 7 μέρες στην πυρά.


Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο προάστιο Χάσμπι της Στοκχόλμης μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων της περιοχής

Οι αστυνομικοί δέχθηκαν βροχή απο πέτρες, ενώ πολλά αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες. Αφορμή για τα επεισόδια, στάθηκε ο θάνατος ενός νεαρού άντρα από πυρά αστυνομικών στις 13 Μαΐου.

Αν και ο Σουηδός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, μόλις έπεσε νύχτα σχολεία, καταστήματα και αστυνομικά τμήματα βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο νεαρών, σε προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου διαμένουν κυρίως μετανάστες.

Για επτά συνεχόμενες νύχτες η Στοκχόλμη έζησε τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών.

Εκατοντάδες νεαροί μετανάστες φορώντας κουκούλες, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρίνκεμπι και του Νόρσμποργκ και πυρπόλησαν δεκάδες αυτοκίνητα.
Δύο σχολεία και ένα αστυνομικό τμήμα, στο προάστιο Χάσμπι, υπέστησαν σοβαρές ζημιές

Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για την απομυθοποίηση του λεγόμενου σκανδιναβικού μοντέλου, που προωθεί την ανάπτυξη ενισχύοντας όμως τις κοινωνικές ανισότητες.
Η αστυνομία, πάντως έχει εντολή από την πολιτική ηγεσία, να μην προχωρήσει σε βίαιη καταστολή, προκειμένου να μην οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα.


Τοπίο καταστροφής και καμμένα αυτοκίνητα την επόμενη ημέρα στο Χάσμπι, ένα μάλλον υποβαθμισμένο προάστιο της σουηδικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις.

Αδύναμη στάθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας να σταματήσουν τα επεισόδια...
«Έχουμε γίνει πιο επιθετικοί ώστε να εμποδίσουμε, να σταματήσουμε και αν αυτό δεν είναι αρκετό, να συλλάβουμε τους ταραξίες. Αρχικά επιχειρήσαμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι πολλές φορές είχαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπου δεχόμασταν επίθεση με πέτρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας.




Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι κρύβεται πίσω από την οργή των νεαρών. Οι περισσότεροι το αποδίδουν στο γεγονός ότι η Σουηδία δεν μπόρεσε να επιλύσει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας στους νέους.

πηγή: svt.se

0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.