Πρωτομαγιά με επεισόδια, συνθήματα και... εκατομμύρια ανέργους


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι γιόρτασαν την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ευρώπη

Με συνθήματα κατά της ανεργίας, κατά της λιτότητας, κατά της τρόικας, υπέρ της εργασίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές πόλεις της Ευρώπης γιόρτασαν την εργατική Πρωτομαγιά.

Την ώρα, που η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει ότι ανάπτυξη και λιτότητα μπορούν να συνυπάρξουν, το 2013 βρίσκει τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης με εκρηκτικά και ιστορικά υψηλά ποσοστά ανεργίας και τους πολίτες να διαδιηλώνουν.

Στην Πορτογαλία, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων, για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην χώρα μετά το πρόγραμμα δανεισμού από την τρόικα των πιστωτών της (ΕΕ, ΔΝΤ,ΕΚΤ).

"Έξω η τρόικα!", "ΔΝΤ Go Home!", "Η τρόικα δε με βοηθά, με κλέβει!", "Όχι στην προσωρινή εργασία, όχι στην ανεργία, όχι στην εξορία!", ήσαν ορισμένα από τα γραπτά συνθήματα στις επιγραφές που ύψωναν οι διαδηλωτές.

Πολλές χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν πορεία σήμερα με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς στη Μαδρίτη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της εργασίας και κατά της λιτότητας σε μια χώρα με έκρηξη της ανεργίας σε ποσοστό άνω του 27% και με σκοτεινό οικονομικό ορίζοντα.

"6.200.000 άνεργοι, όχι στη λιτότητα", "Περισσότερη δημοκρατία, λιγότερη λιτότητα", "Αυτή η λιτότητα καταστρέφει και σκοτώνει", είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών.


Περίπου 30 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν και άλλοι 72 συνελήφθησαν σήμερα από τις δυνάμεις της τάξεως κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, οι οποίες σηματοδότησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής μητρόπολης.

Η Κωνσταντινούπολη είχε κηρυχθεί "κλειστή πόλη" και είχαν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις, κυρίως για τα έργα που πραγματοποιούνται στην εμβληματική, κεντρική, πλατεία Ταξίμ.

"Είκοσι δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων", ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης Αβνί Μουτλού, υπογραμμίζοντας ότι ο ένας εξ αυτών υπεβλήθη σε επέμβαση για τραύμα στο κεφάλι. Ο τραυματισμός του προκλήθηκε από μεταλλικό σφαιρίδιο σφεντόνας διαδηλωτή.

Όσο για τη χώρα μας... η συμμετοχή στις φετινές συγκεντρώσεις ήταν υποτονική.

πηγή: News.gr





0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.