Βιβλική καταστροφή στην Οκλαχόμα


Είκοσι τέσσερις νεκροί είναι ο πρώτος επίσημος απολογισμός των θυμάτων του τρομερού τυφώνα που έπληξε τη νύχτα το προάστιο Μουρ της Οκλαχόμα, αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 91 θύματα. 
Οι 24 νεκροί- ανάμεσά τους 7 παιδιά-  προέρχονται από τις επίσημες ιατρικές υπηρεσίες της Οκλαχόμα, οι οποίες ωστόσο προειδοποιούν ότι η αναζήτηση για επιζώντες στα συντρίμμια του ισοπεδωμένου προαστίου συνεχίζεται και μπορεί ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, στο τελευταίο διάγγελμά του, υποσχέθηκε στους κατοίκους της Οκλαχόμα όση ομοσπονδιακή βοήθεια και αν χρειαστεί ενώ,  η σημαία στο Αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, κυματίζει μεσίστια προς  τιμή των θυμάτων του φονικού ανεμοστρόβιλου. 
Με διάμετρο τριών χιλιομέτρων, ο τρομερός ανεμοστρόβιλος που έπληξε την Οκλαχόμα σάρωσε στο πέρασμά του σπίτια, εγκαταστάσεις και ανθρώπινες ζωές.


Σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 24 μικροί μαθητές έχουν παγιδευτεί στα ερείπια ενός σχολείου που κατέρρευσε.

Νωρίτερα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 91 νεκρούς- ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 παιδιά- ενώ οι επιβεβαιωμένοι τραυματίες είναι 240.

Διαβάστε ακόμη: Τάφο για δεκάδες παιδιά έκανε ο ανεμοστρόβιλος το ίδιο τους το σχολείο

Πρόκειται για τον φονικότερο ανεμοστρόβιλο που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που σκοτώθηκαν 161 άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Τζόπλιν του Μισούρι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα "σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής" και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή.Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο αναζητώντας τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο-κυρίως στα χαλάσματα του Δημοτικού Σχολείου Plaza Towers- όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν εγκλωβιστεί 24 μαθητές.

O ανεμοστρόβιλος έχει ενταχθεί στην κατηγορία 4, δηλαδή τη δεύτερη ισχυρότερη. Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητες άνω των 160 χιλιομέτρων την ώρα.

Η πόλη Μουρ, με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι ένα ακόμη δημοτικό σχολείο και ένα νοσοκομείο. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το Ιατρικό Κέντρο της Μουρ.Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα της τοπικής αστυνομίας που επιθυμεί την απρόσκοπτη αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια των κτιρίων.

Η Οκλαχόμα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων ενεργοποίησε ομάδες της για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να συντονίσουν τις διάφορες υπηρεσίες που μετέχουν στην επιχείρηση.

Και ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνέλθουν από ακόμη μια τρομερή θεομηνία το τροματικό ερώτημα που αναδύεται είναι αν το χτύπημα του ανεμοστρόβιλου ήταν ένας τυχαίος Αρμαγεδδών ή αν τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελούν "καθημερινότητα" στον αιώνα της κλιματικής αλλαγής.

(Ίσως το live streaming δεν παίζει σε ορισμένες συσκευές που το λογισμικό τους δεν υποστηρίζει την εφαρμογή)

πηγή: news.gr
0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.