Λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία.


Σε ανεξέλεγκτη για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν κατάσταση εξελίσσεται η διαμαρτυρία πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που ξεκίνησε πριν από πέντε μέρες στην πλατεία Ταξίμ με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας. Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία έχει προκαλέσει οργή και κατά χιλιάδες οι κάτοικοι της Πόλης κινούνται από το πρωί προς την πλατεία, ενώ συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιούνται σε διάφορες άλλες πόλεις. Η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί, αφού λίγο μετά τις 3.30, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία.

Η χτεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού από τις πέντε το πρωί η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Τραυματίστηκαν δώδεκα άτομα, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας κάνει λόγο για περίπου 500 τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών ήταν χτες δύο βουλευτές. Μία διαδηλώτρια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κεφάλι, ενώ ένα άτομο έχασε ένα μάτι του, από πλαστική σφαίρα.
Δίχως να υπάρχει επίσημη αναφορά, πέρα από τα δακρυγόνα, προβάλλεται από τους διαδηλωτές ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα χιλιάδες κόσμου άρχισαν να πορεύονται, ακόμη και από την ασιατική Κωνσταντινούπολη, περνώντας πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου, για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο της ανάπλασης και υπογράμμισε ότι η διαμαρτυρία "ενώ έχει ξεκινήσει για λόγους περιβαλλοντικούς, έχει πάρει μορφή ιδεολογική". "Ποιος είναι ο συνομιλητής μου" αναρωτήθηκε ο Ερντογάν. Ωστόσο αυτό που εδώ και πέντε μέρες οδηγεί τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Ταξίμ είναι η αυθόρμητη διαμαρτυρία για τον κίνδυνο να καταστραφεί το πάρκο της πλατείας. Χαρακτηριστικό της διαμαρτυρίας είναι το γεγονός ότι βασικό μέσω επικοινωνίας είναι τα λεγόμενα κοινωνικά μέσα.

Στην πλατεία και ο "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής"

Στην πλατεία πορεύονται απλοί πολίτες και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο πρωταγωνιστής της προβαλλόμενης και στην Ελλάδα πρωταγωνιστής της γνωστής σειράς "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής", Χαλίτ Εργκέντς.

Μέχρι και ο Μπρους Γουίλις εξέφρασε από τις ΗΠΑ μέσω twitter τη συμπαράστασή του για τους διαδηλωτές. Μέσω κοινωνικών μέσων μεταδίδονται συνεχώς πληροφορίες και σχόλια. Διάφορα καταστήματα και καφετέριες στην γειτονική περιοχή του Πέρα έχουν ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο που διαθέτουν. Χτες το βράδυ ματαιώθηκαν διάφορες εκπομπές σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, αφού οι καλεσμένοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ.

Ο αυθορμητισμός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι ματαιώνει τη συγκέντρωσή του που είχε προγραμματιστεί πριν από περίπου ένα μήνα να γίνει στην πλατεία του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής Κωνσταντινούπολης και ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταξίμ.

Η συγκυρία δεν ήταν και η πιο ευνοϊκή για την κυβέρνηση, αφού το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργηθεί μια αρνητική συσσώρευση σε τμήμα της κοινής γνώμης με το νέο νόμο που θεσμοθετεί νέους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, με το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και με μια σειρά άλλα ζητήματα που προκαλούν την αντίδραση όσων δεν συμφωνούν με τον τρόπο ζωής που πρεσβεύει το κυβερνητικό κόμμα.



πηγή: news.gr





0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.