Σπανούλης: Πώς ο Βασίλης της Λάρισας έγινε ο βασιλιάς της Ευρώπης.


«Βίωσα την οικονομική στέρηση στα δύσκολα παιδικά μου χρόνια που ήταν και πέτρινα… Έχασα τον πάτερα μου σε ηλικία 15 ετών και η μάνα μου προσπαθούσε να τα φέρει βόλτα μόνη της με δυο παιδιά. Τα χρόνια εκείνα εμπεριείχαν στερήσεις και πόνο. Εμπεριείχαν όμως και αγάπη, μια και γίναμε όλοι μια γροθιά προκειμένου να κρατηθούμε και να επιβιώσουμε».

Στο -όχι και τόσο μακρινό- 1994, όλοι στη Λάρισα μιλούν για τον 14χρονο Βασίλη του Κεραυνού. Από την επαρχία των φτωχών παιδικών του χρόνων, ο «Kill Bill» μπήκε στα σαλόνια της Α1, έκανε την Ευρώπη να παραμιλά και τους Αμερικανούς να ψάχνουν στο  ΥouΤube για τον «V-Span».
Δύο -παρά κάτι- δεκαετίες αργότερα, ο Βασίλης Σπανούλης ετοιμάζεται να οδηγήσει την ομάδα του -εκ νέου- στην κορυφή της Ευρώπης. Μια ημέρα πριν, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, για πρώτη φορά στην καριέρα του. Έναν χρόνο πριν, έκανε αριστερό drive και μοίραζε μαεστρικά τη μπάλα στον Γιώργο Πρίντεζη, ολοκληρώνοντας μία από τις πιο επικές ανατροπές στην ιστορία της Ευρωλίγκας.
Λάρισα – Αθήνα, μία επταετία δρόμος

Ο Βασίλης Σπανούλης υπογράφει συμβόλαιο με το Μαρούσι, το καλοκαίρι του 2001.

Το άστρο του Έλληνα παίκτη δεν άργησε να φανεί. Ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, πολλοί μιλούσαν για το next big thing του ελληνικού μπάσκετ. Σε ηλικία 21 ετών, ο ύψους 1.93 γκαρντ άφησε την Λάρισα και τον Γυμναστικό Σύλλογο, και αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έφερε τον -αμούστακο ακόμα- Σπανούλη στο Μαρούσι, και εκεί ήταν που ο Λαρισαίος ξεκίνησε να «λάμπει». Τελικός κυπέλλου το 2002, Final-4 στο EuroChallenge το 2003, τελικοί πρωταθλήματος το 2004. Κάθε χρόνο, ο «Kill Bill» φαινόταν να ωριμάζει. Με κάθε σεζόν που περνούσε, το γυάλινο ταβάνι της καριέρας του γινόταν θρύψαλα, και ένα νέο, ακόμα υψηλότερο εμφανιζόταν.

Το καλοκαίρι του 2005, το ταβάνι αυτό εκτοξεύτηκε. Σε ηλικία 25 ετών, ο Βασίλης Σπανούλης υπογράφει συμβόλαιο 3 ετών με τον Παναθηναϊκό, και καλείται πλέον από ταλέντο να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή. Εκεί, ο «V-Span» θα γαλουχηθεί μπασκετικά, αφού θα κληθεί να συναγωνιστεί με συμπαίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Μάικ Μπατίστ, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ενώ βρίσκεται υπό τον προπονητικό μανδύα του μεγαλύτερου Ευρωπαίου προπονητή, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

του Μιχάλη Γεωργιάδη πηγή: Koolnews.gr




0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.